Ο Ερντογάν στην Αθήνα – Το πρόγραμμα

 

Ο Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στην Αθήνα για την επίσημη επίσκεψη ολίγων ωρών κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η πέμπτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Το πρόγραμμα του Συμβουλίου είναι σχεδόν ασφυκτικό καθώς πέντε ώρες θα μείνουν στην Αθήνα οι υψηλοί προσκεκλημένοι από την Άγκυρα και οι επαφές έχουν προγραμματιστεί με μεγάλη ακρίβεια και θα γίνουν στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο υπουργείο Εξωτερικών και στη Λέσχη Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων επί της Ρηγίλλης – με τους δημοσιογράφους, Έλληνες, Τούρκους και λοιπούς, να υποχρεούνται να παρακολουθήσουν τα τεκταινόμενα από την τηλεόραση.

Σε διαρροές των προηγούμενων ημερών η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι κινείται με αυτοσυγκράτηση στις προσδοκίες της (το ίδιο… μετρημένο είναι και το φορμάτ της αυθημερόν επίσκεψης της τουρκικής αποστολής), αφετέρου έχει εξετάσει σενάρια αντίδρασης μπροστά σε τυχόν… απρόοπτα.

Με τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου, η «κρίσιμη συνάντηση» λογίζεται ως «άλλο ένα σημαντικό βήμα» στην προσπάθεια να εμπεδωθεί το κλίμα ήρεμων επαφών. «Στόχος να προστατεύσουμε τον διάλογο. Είναι δεδομένες οι διαφωνίες μας, όμως αυτό που εμείς θέλουμε είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις» είπε ο Παύλος Μαρινάκης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπαίνει σε καμία συζήτηση «σε θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων – ούτε θα ήταν ποτέ δυνατόν να είναι κάτι τέτοιο στην ατζέντα».

Η ατζέντα του τούρκου προέδρου

Μετά το Προεδρικό Μέγαρο που θα είναι ο πρώτος σταθμός του Ερντογάν αφότου προσγειωθεί στην Αθήνα για συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο παλμός του Ανώτατου Συμβουλίου θα χτυπά (υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας) κυρίως στο Μαξίμου, αλλά και στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών και στη Λέσχη Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εξάλλου οι διμερείς υπουργικές συναντήσεις θα γίνονται αλλού την ώρα των συζητήσεων Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Ηρώδου Αττικού παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών Αννας-Μαρίας Μπούρα και Τσαγατάι Κιλίτς – όπως είχε γίνει σε Νέα Υόρκη και Βίλνιους. Μπροστά από το τζάκι του Μαξίμου θα γίνουν οι κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του τούρκου πρόεδρου και ένα γεύμα, πάλι εντός Μαξίμου, θα σηματοδοτήσει τη συνεδρίαση της ολομέλειας του Συμβουλίου Συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα φτάσει περίπου στις 11:00 στο Αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” με τρία αεροσκάφη, που θα μεταφέρουν τον ίδιο, τους συνεργάτες του αλλά και τα αυτοκίνητα με τα οποία θα μετακινηθεί. Θα τους υποδεχθεί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στις 11:30 ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Έπειτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση στις 12:15 με τον Πρόεδρο της Τουρκίας στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και ο κ. Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασία στις 13:30, όπου θα επικυρωθούν οι συμφωνίες που βρίσκονταν στα σκαριά το τελευταίο διάστημα.

Στις 16:00 το απόγευμα ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να αναχωρήσει από την Αθήνα.

Κοινό ανακοινωθέν στο τραπέζι

Την προοπτική να δημοσιοποιηθεί κοινό ανακοινωθέν στη λήξη της ελληνοτουρκικής συνάντησης της 7ης Δεκεμβρίου στην Αθήνα – κάτι που θα επισφράγιζε και σε επίπεδο γραπτών διατυπώσεων ένα κλίμα βούλησης για κοινό βηματισμό σε μονοπάτια εξομάλυνσης των σχέσεων, παρά τις γνωστές μεγάλες διαφωνίες – κρατούν στο τραπέζι η Αθήνα και η Αγκυρα.

Για τη διευθέτηση κάθε λεπτομέρειας είναι ανοιχτοί οι δίαυλοι μεταξύ του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού και της τουρκικής προεδρίας μια ανάσα πια πριν από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη συμμετοχή 11 υπουργών και υφυπουργών της ελληνικής κυβέρνησης και οκτώ από την τουρκική πλευρά στα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια – χωρίς να σημαίνει ότι αναμένεται θα ανακοινωθούν συγκεκριμένες συμφωνίες στο καθένα από αυτά.

Το κοινό ανακοινωθέν πράγματι θα έδινε τον τόνο της πολυδιαφημισμένης αλλαγής σελίδας στα ελληνοτουρκικά μετά από αρκετά χρόνια έντασης κατά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν είχε πάντοτε άριστες σχέσεις με τον έλληνα πρωθυπουργό ενώ κανείς δε μπορεί να ξεχάσει το «θερμό» καλοκαίρι όταν τα τουρκικά ερευνητικά πλοία προσέγγισαν σε μη επιτρεπτή απόσταση την ελληνική ΑΟΖ.

Ερντογάν στην «Καθημερινή»: Υπάρχουν αλληλένδετα θέματα που πρέπει να λυθούν στη διεθνή δικαιοσύνη εκτός από υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Μια πρώτη ιδέα της «ατζέντας» που θα έχει μαζί του κατά την ολιγόωρη επίσκεψή του στην Ελλάδα μετέφερε με συνέντευξή του την Τετάρτη στην «Καθημερινή» ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μεταξύ άλλων υπογραμμίζει τη θέση ότι η Άγκυρα επιθυμεί να συμπεριληφθούν σε πιθανή προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη περισσότερα θέματα, «αλληλένδετα» με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Ο κ. Ερντογάν που καταφθάνει το πρωί της Πέμπτης στην Αθήνα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν πολλά αλληλένδετα θέματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση».

Επιπλέον αναφέρει ότι η τουρκική βούληση για επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων «είναι ισχυρή» και ζητεί «παρόμοια προσέγγιση» και χωρίς «εξωτερικές παρεμβάσεις και από την ελληνική πλευρά».

«Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Ερντογάν, τονίζοντας παράλληλα πως προσβλέπει σε «μια νέα σελίδα» στη βάση της «αρχής “win-win”». Για το περιβόητο «μπορεί να έρθουμε μία νύχτα ξαφνικά» απαντά ότι  αναφερόταν «τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας» και προσθέτει πως «καταστρέψαμε και θα καταστρέψουμε τις εστίες της τρομοκρατίας».

Σε ερώτηση για την πιθανότητα να υπάρχουν αποθέματα ενέργειας στη Μεσόγειο, ο κ. Ερντογάν υποστηρίζει ότι «υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία», προσθέτοντας ότι μία τέτοια προοπτική «μπορεί να συμβάλει τόσο στην ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της περιοχής όσο και στην επίλυση πολιτικών ζητημάτων». «Προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης των εν λόγω δυνατοτήτων επιφέρουν επίσης τον κίνδυνο», ισχυρίζεται

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας και την μετατροπή της σε τζαμί, υπογραμμίζει ότι «η δομική ακεραιότητας της Αγίας Σοφίας δεν θα ζημιωθεί τόσο υλικά όσο και πνευματικά και οι εικονογραφίες και πάσης φύσεως στοιχεία τέχνης δεν θα μειωθούν και θα προστατευθούν».  Για την πιθανότητα επαναλειτουργίας της  Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, σημειώνει ότι «είναι δυνατή μόνο ως αποτέλεσμα συνολικών νομοθετικών αλλαγών».

Τέλος, αναφορικά με το μεταναστευτικό, ζητεί την αρωγή της Ε.Ε. αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

 

Τουρκικά ΜΜΕ: Θα συζητηθεί ο οδικός χάρτης για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Βασικό θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ είναι η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, την  Πέμπτη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Τα τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «θα συζητήσουν τον οδικό χάρτη για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ», ενώ αναφέρουν ότι «ο Ερντογάν ήδη είχε δηλώσει πως οι σχέσεις των δύο χωρών επηρεάζονται αρνητικά από τις ΗΠΑ».

Το τηλεοτπικό δίκτυο HABER GLOBAL μετέδωσε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Σκάι:

«Συνεχίζεται η διπλωματική δράση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιήσει άλλη μια σημαντική επίσκεψη. Θα ταξιδέψει στην γειτονική Ελλάδα και θα έχει επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Επίσης θα υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια στην ατζέντα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας το οποίο θα συνεδριάσει μετά από 7 χρόνια υπό την προεδρία των δυο ηγετών.

Στις συνομιλίες θα τεθεί και ο οδικός χάρτης που θα ακολουθηθεί σχετικά με τα θέματα όπως η υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο. Επίσης αναμένεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει τα προβλήματα της ‘τουρκικής μεινότητας’ που ζει στη δυτική Θράκη».

Το δίκτυο A HABER μετέδωσε: «Θα πραγματοποιηθεί άλλη μια σημαντική επίσκεψη κι αυτή θα είναι στην Αθήνα. Έτσι, θα είναι η δεύτερη σημαντική επίσκεψη του προέδρου. Πριν από την επίσκεψη ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει ότι τις σχέσεις μας επηρεάζονται αρνητικά από τις ΗΠΑ».

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας: 3.500 αστυνομικοί, drone και ελεύθεροι σκοπευτές

Ιδιαίτερα αυστηρά θα είναι τα μέτρα ασφαλείας σήμερα Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, λόγω της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στα μέτρα ασφαλείας θα συμμετέχουν περισσότεροι από 3.500 αστυνομικοί, που θα αναπτυχθούν σε όλα τα σημεία της διαδρομής από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ως το κέντρο της Αθήνας.

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου.

Παράλληλα, όπως ανέφερε το Mega, θα υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές σε μεγάλα κτίρια της Αθήνας, στα σημεία όπου αναμένεται να περάσει ο Τούρκος πρόεδρος. Στον αέρα ελικόπτερα και drone θα δίνουν συνεχώς στο κέντρο για όσα συμβαίνουν.

Η Αντιτρομοκρατική θα είναι και αυτή σε επιφυλακή, ενώ αυξημένη θα είναι η φύλαξη τουρκικών «στόχων», όπως η τουρκική πρεσβεία.

Πηγές: ertnews.gr, Τα Νέα, Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί